×

Bericht

Helaas is deze activiteit volgeboekt.

Afdrukken

Rondleiding huis Vreedenhoff

Begin:
25. mei 2019
Einde:
25. mei 2019
Activiteitnr.:
5
Prijs:
EUR 10,00
Plaats:
Huis Vreedenhoff
Niveau:
geen opgave
Docent:
Dhr. A. Lisman

Omschrijving

Bewoner en eigenaar de heer A. Lisman leidt u, met veel enthousiasme en zeer veel kennis van zaken, rond door het huis. Het huidige huis is tussen 1749 en 1753 gebouwd in Lodewijk XV stijl. Bij mooi weer is er aansluitend nog een korte rondleiding door het landschapspark, met de houten theekoepel uit 1776 en het beroemde hek. Auto’s kunnen door het grote hek binnen rijden en parkeren bij het huis. Een unieke kans om dit prachtige landhuis eens te bezoeken. 

Zaterdag 14.00 - 16.00
   
Docent De heer A. Lisman
   
Kosten € 6,50
   
Locatie  Huis VreedenHoff, Rijksstraatweg 53, Nieuwersluis
   
Datum  25 mei

 

    

Goed ter been zijn is belangrijk voor deze rondleiding.


De heer A.J.A.M. Lisman, eigenaar en bewoner van de Buitenplaats VreedenHoff, waar hij zeer bevlogen en zeer goed gedocumenteerd over weet te vertellen. De heer Lisman heeft zich ingespannen om de geschiedenis en de historische feiten van de Buitenplaats te achterhalen en het Buiten in originele staat te doen herleven. Hij schreef ook een boek over VreedenHoff (dat helaas niet meer verkrijgbaar is). Ook is hij als co-auteur verbonden aan de uitgave “Plaatsen aan de Vecht en de Angstel,” over historische beschrijvingen en afbeeldingen van kastelen, buitenplaatsen, stads- en dorpsgezichten aan Vecht en Angstel, van Zuilen tot Muiden.  


Voordat het huidige buitenhuis gebouwd werd stond er dichter bij de Rijksstraatweg een 17e eeuwse voorganger. In het bekende plaatwerk “De Zegepraalende Vecht” (1719) staat dat huis afgebeeld. Eigenaar: de zeer voorname Amsterdamse koopman Andries Pels. In 1749 wordt de dan 25-jarige Pieter Trip uit Amsterdam eigenaar. Hij liet het wat ouderwetse huis afbreken en tussen 1749 en 1753 het huidige huis in Lodewijk XV stijl bouwen. Wie het ontwerp leverde is niet met zekerheid te zeggen, er zijn redenen om aan te nemen dat het de Amsterdamse bouwmeester Jean Coulon (1668 – 1760) was. In 1750 geeft Pieter Trip opdracht tot het vervaardigen van het grote smeedijzeren toegangshek door meester-smid Gijsbert van Dijk. Het werd in 2006 uitgebreid gerestaureerd. 

Het tuinhuis (de theekoepel) langs de Rijksstraatweg is, op het fundament na, geheel uit hout opgetrokken in Lodewijk XVl stijl. De eerste steen werd gelegd in 1776.

Na het overlijden van Pieter Trip in 1786 komt VreedenHoff in bezit van mr. Hendrik Tonis.

Net als de vorige eigenaren en verschillende volgende bewoners was mr. Tonis alleen in de zomer in de buitenplaats. ’s Winters hadden zij de beschikking over een huis aan een van de hoofdgrachten in Amsterdam. Tussen 1906 en 1909 onderging het huis een grote restauratie. Aan de zuidgevel werd in die periode een serre met een bordes van natuursteen toegevoegd en het huis werd aangepast aan de eisen van de tijd. Er kwam toen centrale verwarming, elektrisch licht en warm- en koud stromend water. Met een onderbreking van twee jaar gedurende de 2e Wereldoorlog (het buiten was toen gevorderd door de Duitsers) is VreedenHoff vanaf het ontstaan tot heden in particuliere handen. Vanaf 1909 wordt het buiten zowel in de zomer als in de winter permanent bewoond. Van oorsprong is de tuinaanleg rondom formeel, voor 1806 veranderde men het park in de huidige landschappelijke stijl.